Review/Recensie

Coffeelicious Nederland

Nederlandse en Engelse versie – Dutch and English version. For English version scroll all the way down.

Introductie Coffeelicious

Paar weken geleden werd ik uitgenodigd door Youandi van Riet van Dev en Des en Miranda van den Ende om deel te nemen aan het foodbloggers evenement van de lancering van de nieuwe vegan high tea bij Coffeelicious in Rotterdam.

Foodbloggers evenement lancering vegan high tea Coffeelicious

Het was mijn eerste kennismaking als niet-veganist met de vegan high tea maar ook met Coffeelicious zelf. Ben je nieuwsgierig naar mijn ervaring met Coffeelicious? Lees dan verder.

Eerst vertel ik over het ontstaan van Coffeelicious toen en nu. Daarna meer over het foodbloggers evenement van de lancering vegan high tea in Rotterdam, sodabread Coffeelicious, high tea in Dordrecht en de nieuwe vestiging in Den Haag met de winactie van het ontbijtarrangement voor 2 personen.

Het ontstaan van Coffeelicious toen en nu

Het ontstaan van het koffieconcept naam Coffeelicious en de oprichting

De naam voor hun eerste koffieconcept zaakje werd bedacht door Fiona en haar man Marc tijdens het brainstormen in de auto. Een samenvoeging van coffee en delicious leidde tot de naam Coffeelicious. In 2012 opende Fiona samen met haar man hun eerste breakfast and lunchroom aan de Wijnstraat 182 in Dordrecht. Een gewaagde zet aangezien ze geen horeca – of ondernemingservaring hebben.

Daarnaast dronk Fiona geen koffie, ze lustte het zelfs niet eens totdat ze een barista (specialist in het bereiden en serveren van koffie) toevallig op een verjaardag tegen kwam en haar enthousiasme aanwakkerde over koffie. Hij adviseerde haar dat het belangrijk was om tijd en geld te investeren in koffieboon, koffiemachine en de vaardigheden om goede koffie te zetten. Fiona volgde zijn raad op door overal koffie te drinken om het koffieproduct te leren kennen en begon daardoor koffie steeds meer te waarderen. Ze behaalde zelfs haar barista certificaat bij de Koffieschool maar had alleen nog geen praktijkervaring opgedaan. Dit loste ze op door ervaring op te doen in haar eerste eigen zaakje met de hulp van een koffiefanaat die heel goed was in het zetten van koffie maar ook met het proeven en het benoemen van smaken. Sindsdien doet ze dat gepassioneerd.

Na eerste zaakje volgde er meerdere vestigingen

Girl boss Fiona Stoger

Fiona besefte dat bij koffie ook gebak hoorde, maar ze kon alleen niet bakken of koken en haar moeder wel. Ze was opgegroeid met de heerlijke taarten van haar moeder en besloot haar moeder te vragen om in het bedrijf te komen werken. Dit gebeurde ook en Coffeelicious werd vervolgens een familiebedrijf met haar man, moeder, vader en later haar broer erbij. De taken en rollenverdeling zijn in goed overleg gedaan en regelmatig houden de familieleden een gezamenlijk vergadering over het reilen en zeilen van Coffeelicious.

In 2015 is Coffeelicious met het high tea concept Hightealicious gestart wat het domein van haar moeder Joan is geworden. Haar moeder is verantwoordelijk voor alle recepten van Coffeelicious en het is een constante proces met het bedenken van nieuwe gerechten. Alles wordt dagelijks vers bereid bij Coffeelicious filialen volgens de recepten van haar moeder Joan. Service en kwaliteit staan bij Coffeelicious hoog in het vaandel en het familiebedrijf zorgt ervoor dat de klanten tevreden bij hen weggaan. Coffeelicious won zelfs in 2014 Koffie Top 100, beste koffie in Nederland, uitgereikt door MH Misset Horeca.

Fiona’s droom om meerdere vestigingen in Nederland te hebben, begint steeds meer vaste voet aan de grond te krijgen. Coffeelicious heeft vestigingen in Dordrecht (in 2012 en 2 outlets in 2015 waarvan eentje inmiddels in 2017 is gesloten), Rotterdam (2016), Breda (2017) en sinds 1 november 2018 ook in Den Haag. Nu heeft ze een nieuwe locatie op het oog. Volgende kan misschien Amsterdam zijn.

De lancering van vegan high tea aan de Nieuwe Binnenweg 174 in Rotterdam

De belangstelling voor het veganisme in Nederland neemt geleidelijk verder aan toe, hetgeen onder andere blijkt uit een ruimer aanbod van veganistische voedingsmiddelen in supermarkten en een toegenomen verkrijgbaarheid van veganistische gerechten in restaurants. Doordat er vanuit de klanten een grote behoefte is aan veganistische producten heeft de Coffeelicious aantal veganistische recepten ontwikkeld. Dit heeft o.a. geleid tot de lancering van vegan high tea in Rotterdam waar ik ook voor uitgenodigd was.

Fiona Stoger deelde haar verhaal over Coffeelicious met ons

Bij aankomst in Coffeelicious aan de Nieuwe Binnenweg 174 in Rotterdam werd ik door een medewerker naar de eerste etage geleid waar het foodbloggers evenement zou plaats vinden. De ruimte was feestelijk versierd met kleurrijke ballonnen en in het midden van de ruimte stond een mooi opgedekt lange tafel met aantal high tea etagères met veganistische lekkernijen en goodiebags.

Youandi van Riet gaf mini workshop foodfotografie

Ik werd hartelijk verwelkomd door de organisatoren Youandi en Miranda en maakte ook kennis met de lieftallige Fiona Stoger van Coffeelicious en andere foodbloggers.

Gastspreker Maartje over haar vegan levensstijl

Als gastspreker werd Maartje uitgenodigd om iets te vertellen over haar vegan levensstijl en Youandi van Riet van Dev en Des gaf een mini workshop over foodfotografie. En Fiona Stoger deelde haar verhaal over haar koffieconcept Coffeelicious. Zie verhaal boven.

Vegan high tea

Vegan high tea met dranken

Daarna storten we ons op vegan high tea. Elk high tea etagère bestond uit drie lagen. De onderste laag lagen sandwiches met verschillende beleggen zoals pompoen, humus, gegrilde groenten en meer. Brood was gemaakt van sodabread. Ik had niet eerder van sodabread gehoord, laat staan uitgeprobeerd. De sodabread bij Coffeelicious was voor mij de eerste keer en het was verrassend lekker. In het midden lagen de scones met vegan clotted cream en marmelade en de bovenste laag cupcakes in drie varianten en mijn favoriete cupcake is met die van kaneel.

Vegan high tea cupcakes

In de tussentijd werden er thee en sapjes bijgeschonken. Als niet-veganist heb ik werkelijk genoten van de vegan high tea.

In de goodiebag lag een pak sodabread van Coffeelicious om zelf thuis uit te proberen en er werd ook een winactie voor de foodbloggers aan gekoppeld. Degene die de mooiste creatie met sodabread op Instagram plaats, wint een vegan high tea voor 2 personen.

Coffeelicious Sodabread

Ik was aan de slag gegaan met de sodabread. Er hoeft alleen karnemelk toegevoegd te worden. Voor de vegan variant gebruik je havermelk en citroensap. Je hoeft zelfs geen mixer voor te gebruiken. Zo eenvoudig was het. Het sodabread deeg verdeel ik over drietal grote kommen. Bij de eerste kom heb ik kurkuma toegevoegd, bij de tweede kom fijn gehakte spinazie en bij de derde kom zeewiersalade. Daarna uit deeg bolletjes van gemaakt en op het ovenpapier in de voorverwarmde oven gedaan en daarna 40 minuten laten bakken. De heerlijke geur van gebakken brood was verspreid in mijn kleine keuken. De brood bollen eruit gehaald en af laten koelen op het aanrecht.

My sodabread creation

Vervolgens had ik als eerste kurkuma bolletje horizontaal gesneden en belegd met sla, pittige zoete aardappel humus en gegrilde courgette. De volgende was het spinazie bolletje met sla, cottage cheese, gerookte zalm en avocado en als laatste zeewier bolletje met sla, kabeljauwburger, wasabi met sesamzaadjes mayonaise en zeewiersalade.

Met mijn sodabread creaties heb ik een vegan high tea voor 2 personen gewonnen. Ik mocht ook een pak sodabread weggeven onder mijn volgers. Winnares van Coffeelicious sodabread is in de tussentijd al bekendgemaakt. Als je sodabread ook wilt uitproberen, dan is het verkrijgbaar bij de Coffeelicious filialen.

High tea aan de Wijnstraat 182 in Dordrecht

In overleg met Fiona had ik in plaats van vegan high tea, een gewone high tea genomen en wel aan de Wijnstraat in Dordrecht waar het allemaal was begonnen.

Coffeelicious aan de Wijnstraat

Ik was benieuwd naar de high tea maar ook naar Coffeelicious aan de Wijnstraat 182. Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen door het personeel. Er was een tafeltje bij het raam voor ons gereserveerd. We vermaakten ons wel met twee uur high tea met onbeperkt thee die we zelf mogen kiezen uit de menukaart.

Menukaart met vermelding theesmaken

En natuurlijk gingen we aparte theesmaken uitproberen. We waren verrast dat ze heel goed smaakten. Het was aan het merk te zien, de geur en de smaak van de thee dat het van hoge kwaliteit is.

High tea

In de tussentijd werd de high tea etagère op de tafel geplaatst. We kregen toelichting van de medewerker over elke item dat op de high tea etagère lag. Onderste laag lagen de sandwiches met kip, brie met aardbeien en balsamico dressing en zalm met citroen en in het midden de scones met clotted cream en marmelade. Tenslotte de bovenste laag met brownies, cupcakes en zandkoeken. Al die heerlijkheden hebben ons heel goed gesmaakt. Het was een geslaagde high tea dag.

Nieuwe vestiging aan de Lange Voorhout 58b in Den Haag

Nieuwe Coffeelicious aan de Lange Voorhout 58b

Op 1 november was de opening van de nieuwe vestiging van Coffeelicious aan de Lange Voorhout in Den Haag. Mijn eerdere ervaringen met Coffeelicous waren heel goed en ik was ook erg enthousiast dat zij een nieuwe vestiging in Den Haag hadden geopend.

Coffeelicious interieur

Hun interieur kan ik het beste omschrijven als een klassiek modern met een romantisch tintje eraan. Het roept warmte en gezelligheid op. Het interieurstijl is in alle filialen van Coffeelicious doorgevoerd. Sinds de nieuwe opening in Den Haag is de drukte daar toegenomen, wat ook mij niet bevreemdde.

Dagelijks vers gemaakte taarten

Elke dag worden de taarten vers gemaakt en de koffie is van goede kwaliteit.

Cappucino met Coffeelicious gebak

Ik heb daar paar keer mijn tijd doorgebracht met een kop koffie en een heerlijke gebak. Probeer hun Coffeelicous gebak (ananas, banaan en pecan), wortelcake en velvetcake.

Cappucino met brownie gebak

Je kan daar ook ontbijten en lunchen. En er is ook de mogelijkheid voor to go breakfast en to go lunch.

Mogelijkheid voor to go breakfast en to go lunch

Het wordt dagelijks vers gemaakt en verpakt. Ook dat heb ik uitgeprobeerd, een verpakte zalm sandwich met een vers gemaakte bietensap mix. Ze waren me heel goed bevallen. Coffeelicious is een aanrader.

Wil je weten hoe het bij Coffeelicious is? Dan kan ik je meedelen dat ik in samenwerking met Coffeelicious een ontbijt voor 2 personen mag weggeven. Hoe kan je meedoen?

De voorwaarden zijn:

  1. Volg op Instagram de accounts Marilyn_Amaterasu, Coffeelicious en Thehague4you
  2. Like posting Coffeelicious winactie op account Instagram Marilyn_Amaterasu en tag bij dezelfde posting ook in reactie de persoon met wie je de ontbijt wilt doen.

Heel veel succes! De winnaar/winnares wordt vrijdag 23 november om 23.00 uur bekend gemaakt.

English version

Introduction Coffeelicious

A few weeks ago i was invited by Youandi van Riet from Dev en Des and Miranda van den Ende to participate in the foodbloggers event of the launch of the new vegan high tea at Coffeelicious in Rotterdam. It was my first encounter as a non-vegan with the vegan high tea but also with Coffeelicious itself. Are you curious about my experience with Coffeelicious? Then read on.

First i wil tell you about the origins of Coffeelicious from then and now and later on more about the foodblogger event launch of vegan high tea in Rotterdam, sodabread Coffeelicious, high tea in Dordrecht and the new location in The Hague with the giveaway contest breakfast arrangement for 2 persons.

The origin of Coffeelicious from then and now

The origin of the coffee concept name Coffeelicious and the establishment of company

The name for their first coffee concept business came to Fiona and her husband Marc during brainstorming in the car.
A combination of coffee and delicious led to the name Coffeelicious. In 2012, Fiona and her husband opened their first breakfast and lunchroom at Wijnstraat 182 in Dordrecht. It was a daring move since they do not have any catering or entrepreneurial experience.

In addition, Fiona did not drink coffee, she did not even like it until she happened to meet a barista (specialist in the preparation and serving of coffee) on the birthdayparty and sparked her enthusiasm about coffee. He advised her that it is important to invest time and money in coffee beans, coffee machines and the skills to make good coffee. Fiona followed his advice by drinking coffee everywhere to get to know the coffee product and started to appreciate coffee more and more. She even obtained her barista certificate at the Koffieschool but had no practical experience yet. She solved this by gaining experience in her first own business with the help of a coffee fan who was very good at coffee making but also with tasting and naming flavors. She has been passionately since then.

After the first business, several branches followed

Fiona realized that coffee also includes pastries, but she just could not bake or cook and her mother does. She grew up with her mother’s delicious cakes and decided to ask her mother to come and work in the business. This also happened and Coffeelicious became a family business with her husband, mother, father and later her brother. The tasks and division of roles were done in good consultation and the family members regularly hold a joint meeting about the ins and outs of Coffeelicious.

In 2015, Coffeelicious started the high tea concept Hightealicious, which became the domain of her mother Joan. Her mother is responsible for all the recipes from Coffeelicious and it is a constant process with coming up with new dishes. Everything is freshly prepared daily at Coffeelicious branches according to the recipes of her mother Joan. Service and quality are of paramount importance at Coffeelicious and the family business ensures that the customers leave satisfied. Coffeelicious even won Coffee top 100 in 2014, best coffee in the Netherlands, awarded by MH Misset Horeca.

Fiona’s dream to have several branches in the Netherlands is starting to gain a foothold. Coffeelicious has branches in Dordrecht ( 1 in 2012 and 2 outlets in 2015, one of which has been closed in 2017), Rotterdam (2016), Breda (2017), and since 1 November 2018 in The Hague. Now she has a new location in mind. The next one might be Amsterdam.

The launch of vegan high tea at the Nieuwe Binnenweg 174 in Rotterdam

The interest in veganism in the Netherlands is gradually increasing, as evidenced by, among other things, a wider range of vegan foods in supermarkets and an increased availability of vegan dishes in restaurants. Because of the great need for vegan products from customers, the Coffeelicious has developed a number of vegan recipes. This led to their launch of vegan high tea in Rotterdam, for which i was also invited.

Upon arrival in Coffeelicious at the Nieuwe Binnenweg 174 in Rotterdam, i was led to the first floor by an employee where the foodbloggers event would take place. The room was festively decorated with colorful balloons and in the middle of the room there was a nicely covered long table with a number of high tea etageres with vegan delicacies and goodiebags. I was warmly welcomed by the organizers Youandi and Miranda and also became acquainted with the lovely Fiona Stoger from Coffeelicious and other foodbloggers. As a guestspeaker, Maartje was invited to talk about her vegan lifestyle and Youandi van Riet from Dev and Des gave a mini workshop on foodphotography. And Fiona Stoger shared her story about her coffee concept Coffeelicious. See her story above.

Vegan high tea

Then we turn to vegan high tea. Each high tea etagere consists of three layers. The bottom layer was sandwiches with different spreads such as pumpkin, humus, grilled vegetables and more. Bread was made from sodabread. I had never heard of sodabread before, let alone tried it out. The sodabread at Coffeelicious was the first time for me and it was suprisingly tasty. In the middle were the scones with vegan clotted cream and marmelade and the top layer of cupcakes in three varieties and my favorite cupcake is with cinnamon. In the meantime, tea and juices were served. As a non-vegan, i really enjoyed the vegan high tea.

In the goodiebag there was a pack of sodabread from Coffeelicious to try out at home and there was also a contest for the foodbloggers. The one who makes the most beautiful creation with sodabread on Instagram, wins a vegan high tea for 2 people.

Coffeelicious sodabread

I started off with the soda bread. Only buttermilk needs to be added. For the vegan version, you use oat milk and lemon juice. You dont even need a mixer. It was that easy. I divided the sodabread dough into three large bowls. At the first bowl i added turmeric, the second bowl finely chopped spinach and with the third bowl of seaweedsalad. Then made out of dough balls and put on the oven paper in the preheated oven and then let them bake for 40 minutes. The delicious smell of the baked bread was spread in my small kitchen. When they were all baked, i removed the buns from the oven and let them cool off on the kitchen counter. Then i had filled the first turmeric bun with lettuce, spicey sweet potato humus and grilled zucchini. Secondly, the spinach bun with lettuce, cottage cheese, smoked salmon and avocado and last seaweed bun of lettuce, codburger, seaweed salad with a dressing mix of sesame, mayonnaise and wasabi. With my sodabread creation i won a vegan high tea for 2 people. Coffeelicious allowed me to give away a pack of sodabread among my followers. Winner of a pack of sodabread has already been annouced in the meantime. If you also want to try sodabread, it is available at the Coffeelicious stores.

High tea at the Wijnstraat 182 in Dordrecht

In consultation with Fiona i have taken an regularly high tea instead of vegan high tea at the Wijnstraat in Dordrecht where it all started. I was curious about the high tea but also Coffeelicious at the Wijnstraat itself. On arrival the staff welcomed us. There was a table at the window reserved for us. We enjoyed ourselves with two hours of high tea with unlimited tea that we can choose from the menu. And of course we were going to try out special combination of tea flavours. We were surprised that they tasted very good. It was visible to the brand, the smell and the taste of the tea that it is of high quality. In the meantime, the high tea etagere was placed on the table. We received explanations from the employee about each item that was on the high tea etagere. Bottom layer were the sandwiches with chicken, brie with strawberries and balsamic dressing and salmon with lemon. In the middle the scones with clotted cream and marmalade. Finally the top layer with brownies, cupcakes and shortbreads. All those delights have tasted us very well. It was a succesful high tea day.

New business at the Lange Voorhout 58b in The Hague

On 1 November, the opening of the new Coffeelicious branch on the Lange Voorhout in The Hague took place. My previous experiences with Coffeelicious were very good and i was also very excited that they had opened a new business in The Hague. I can best describe their interior as a classic modern with a romantic touch. It evokes warmth and cosiness. The interior style has been implemented in all Coffeelicious stores. Since the new opening in The Hague, the crowds have increased there, which did not suprise me. Every day the cakes are freshly made and the coffee is of good quality. I spent a few times there with a cup of coffee and a delicious pastry. Try their Coffeelicious pastry (pineapple, banana and pecan), carrot cake and velvet cake. You can also have breakfast and lunch there. And there is also the possibility for to go lunch. It is freshly made and packaged daily. I tried that too, a packaged salmon sandwich with a freshly made beet juice mix. I liked them both. I recommend Coffeelicious.

Do you want to know how Coffeelicious is? Then i can inform you that in collaboration with Coffeelicious, i can give away a breakfast arrangement for 2 persons at Coffeelicious on the Lange Voorhout in The Hague.

How can you participate ?

The conditions are:

  1. Follow all three accounts on Instagram: Marilyn_Amaterasu, Coffeelicious and Thehague4you;
  2. Like the posting of the giveaway contest breakfast arrangement Coffeelicious on the instagram account Marilyn_Amaterasu and tag also in the comment of the same posting with whom you want to have a breakfast

Good luck and the winner will be announced on Friday 23 November at 23.00 hr.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: