recipes/recepten

Vegetarische Kapsalon

Dutch and English version. For English version you have to scroll way down.

Ik eet regelmatig kapsalon zowel met vlees als in veganistische stijl. Voor mijn eigen huisgemaakte kapsalon heb ik gekozen om in vegetarische stijl te doen. Eerst vertel ik in het kort wat kapsalon eigenlijk is, waarom ze kapsalon noemen en hoe het is ontstaan. Daarna mijn recept Kapsalon.

Wat is eigenlijk kapsalon? Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma of döner, afgetopt met kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. Vaak wordt de kapsalon geserveerd met knoflooksaus en sambal. In plaats van shoarma wordt de kapsalon ook wel klaargemaakt met kebab, döner, gyros, kip of falafel.

Waarom noemen ze het kapsalon en hoe is het ontstaan? Het gerecht is in 2003 ontstaan door Nataniel Gomes, de eigenaar van een kapsalon aan de Rotterdamse Schiedamseweg, bij de even verderop gelegen shoarmazaak El Aviva een lunchschotel liet samenstellen met daarin al zijn favoriete ingrediënten. Het werd een regelmatige bestelling, die daarmee de aanduiding ‘kapsalon’ kreeg. Het gerecht werd populair onder jongeren en is in veel Nederlandse en Belgische snackbars en shoarmazaken te verkrijgen. Ook in Duitsland is het gerecht populair. Sinds 2011 wordt jaarlijks de Gouden Kapsalon award uitgereikt voor de beste kapsalon in Rotterdam. Een kapsalon is zeer calorierijk. (info: Wikepedia)

Vegetarische Kapsalon recept

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 400 gram zoete aardappel frietjes
 • 1 rode puntpaprika (of gewone rode paprika)
 • 1 komkommer
 • 75 gram sla melange
 • 25 gram baby spinazie (mag ook gewoon spinazie zijn)
 • 50 gram edamame
 • 1 klein blikje maiskorrels
 • doos van 160 gram vega kipstukjes van de Vegetarische Slager (of Vivera )
 • 1/4 fijngesneden rode kool
 • 25 gram vers gesneden bieslook
 • 5 lepels yoghurt. Ik heb zelf van Arla lactofree yoghurt genomen maar je kan natuurlijk ook andere soort yoghurt gebruiken
 • 1 teentje versgeperste knoflook
 • halve theelepel zout
 • een snufje peper
 • sirarcha saus. Ik hou zelf van pittig. Mocht je pittig vinden, dan kan je yoghurt toevoegen om minder pittig te maken.
 • 30 gram gebakken uitjes (uit een zak)

Bereidingswijze:

 1. Zoete aardappel frietjes of 15 minuten bakken of in een voorverwarmde oven op een bakplaat met bakpapier voor 30 minuten. Wel regelmatig omkeren.
 2. Komkommer wassen en uiteinden afsnijden. Vervolgens met een aardappelschiller dunne plakken komkommer eraf schillen.
 3. Rode puntpaprika schoonspoelen en zaadlijsten verwijden. Daarna in kleine dunne reepjes snijden.
 4. teentje knoflook afpellen en in een knoflookperser doen. Vervolgens uitpersen in een kom en yoghurt met zout toevoegen. Naar smaak meer yoghurt en/of zout toevoegen.
 5. Rode kool schoonspoelen en 1/4 gedeelte afsnijden en vervolgens fijnsnijden.
 6. Vega kipstukjes bakken met zout en peper. Als het gebakken is dan ga je ze plukken.
 7. Als zoete aardappelfrietjes en vega kipstukjes klaar zijn, dan ga je bord opmaken. Eerst bord met sla melange, baby spinazie, fijngesneden rode kool, gebakken zoete aardappelfrietjes, geplukte vega kipstukjes, zelfgemaakte knoflookyoghurt en sriracha saus eroverheen, dunne repen rode paprika, edamame, mais, gebakken uitjes en fijngesneden bieslook. Eet smakelijk!

English version

Vegetarian Kapsalon recipe

I regularly eat a Kapsalon with both meat and vegan style. For my own homemade Kapsalon, i chose to do in vegetarian style. First I tell you in short what Kapsalon actually is, why they call Kapsalon and how it came into being a popular dish. Then i share my recipe Kapsalon.

Kapsalon is in Dutch a hairsalon/ hairdressing salon. What is actually Kapsalon? A Kapsalon is a dish consisting of fries covered with shawarma or doner, topped with cheese, put under the grill, so that the cheese melts, with salad on top. Often the Kapsalon is served with garlic sauce and sambal. Instead of shawarma, the Kapsalon is also prepared with kebab, doner, gyros, chicken or falafel.

Why do they call the Kapsalon and how did it come about? The dish was created in 2003 by Nataniel Gomes, the owner of a hairdressing salon on the Schiedamseweg in Rotterdam, at the shoarma store El Aviva, located a bit further away, had a lunch dish made up with all his favorite ingredients. It became a regular order, which was given the designation ‘hairdresser’. The dish became popular among young people and is available in many Dutch and Belgian snack bars and shoarma shops. The dish is also popular in Germany. Since 2011, the Golden Hair Salon Award has been awarded annually for the best hair salon in Rotterdam. A hair salon is very high-calorie. (info: Wikipedia)

Vegetarian Kapsalon recipe

Ingredients:

 • 400 grams of sweet potato fries
 • 1 red bell pepper
 • 1 cucumber
 • 75 grams of lettuce melange
 • 25 grams baby spinach (you can also use regular spinach)
 • 50 grams of edamame
 • 1 small can of corn granules  
 • box of 160 grams vega chicken pieces from ‘ The Vegetarische Slager (the Vegetarian Butcher) or Vivera
 • 1/4 finely chopped red cabbage
 • 25 grams of freshly cut chives
 • 5 spoons of yogurt. I myself have taken yogurt yogurt from Arla, but of course you can also use other types of yogurt
 • 1 clove of freshly pressed garlic
 • half teaspoon of salt
 • a pinch of pepper
 • sirarcha sauce. I like spicy myself. If you find it spicy, you can add yogurt to make it less spicy.
 • 30 grams of fried onions (from a bag)

Preparation method:

 1. Sweet potato fries or baking for 15 minutes or in a preheated oven on a baking tray with baking paper for 30 minutes. Do regularly turn around.
 2. Cucumber and cut ends. Then peel thin slices of cucumber with a potato peeler.
 3. clean red bell pepper, remove the seeds and cut the red bell pepper in thin slices.
 4. peel cloves of garlic and put them in a garlic press. Then press into a bowl and add yogurt with salt. Add more yoghurt and / or salt to taste.
 5. Clean the red cabbage and cut off the 1/4 part and then cut it.
 6. Bake chicken pieces with salt and pepper.
 7. When sweet potato fries and vega chicken pieces are ready, you will make a plate. First plate with lettuce melange, baby spinach, chopped red cabbage, baked sweet potato fries, picked vega chicken pieces, homemade garlic yoghurt and sriracha sauce over it, thin slices red bell pepper, edamame, corn, fried onions and finely chopped chives. Enjoy your meal!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: