Review/Recensie

Hotspot tips in Den Haag (The Hague)

Nederlandse en Engelse versie. Dutch and English version. For English you have to scroll way down.

In september 2018 heb ik een foodbloggerstour in Den Haag mogen meemaken. Dit was georganiseerd door Anne-Marie Otter van www.myhappykitchen.nl en Marjolein Dop-Bakker van www.foodieshavearrived.com. Tijdens de foodbloggerstour heb ik kennisgemaakt met andere foodbloggers en 8 leuke plekjes ontdekt in Den Haag. Wil je hierover meer weten? Lees dan verder.

1. Anne&Max aan het Kerkplein

De start van de foodbloggerstour begon bij Anne&Max aan het Kerkplein. Ik werd hartelijk verwelkomd door de organisatoren, andere foodbloggers en door het Anne&Max franchise koppel Marian en Bob Vuijk. De gastvrouw en gastheer vertelden in het kort iets over Anne&Max.

Mooi uitzicht

Zij hebben iets meer dan een jaar geleden als Anne&Max franchisenemers een vestiging aan het Kerkplein geopend en ze zagen hierdoor hun droom uitkomen. Ze kozen voor het Anne&Max concept omdat het beter aansloot op hun behoeftes van wat ze in een bedrijf willen.

Mensen ervaren bij Anne & Max als gezellige huiskamer

Anne&Max noemt zichzelf de huiskamer in de stad en uit mijn eigen ervaring voelt dat ook zo. Het interieur is daarop ingespeeld om ook een echte huiskamergevoel te creëren. De vormen van Haagse kunstenaar Escher zijn als inspiratie doorgevoerd in hun gehele interieur.

Het straalt warmte en vertrouwdheid uit en door het huiskamergevoel te laten versterken doen ze door extra service te geven aan hun gasten. Denk aan wifi, vriendelijkheid en behulpzaamheid vanuit het personeel en hun breed aanbod van huisgemaakte en biologische producten. Daarnaast hebben ze een postkast staan met de bedoeling dat de gasten op kosten van Anne&Max een ansichtkaart naar familie en vrienden mogen versturen.

De postkast actie is nog niet geactiveerd maar dit is afhankelijk van Anne & Max hoofdkantoor wanneer het geactiveerd zal gaan worden. Mocht dit doorgezet worden, dan is het een bijzonder en mooi gedachte aangezien het pand waarin zij gevestigd is voorheen een postkantoor was geweest.

Om de foodbloggers kennis te laten maken met hun breed aanbod van huisgemaakte en biologische producten, hebben ze aantal proeverijen samengesteld met hun eigen selecties aan bruschetta’s soep, quiches, zoetigheden en meer.

Deze werden op tafels geserveerd. Daarnaast mochten we ook een keuze maken uit de drankenmenu. Ik koos voor gember sereh soda, een heerlijk verfrissend drank. Daarna tasten we toe op de overheerlijke uitziende hapjes en mijn favoriet is die van de zalmsandwich. Anne&Max aan het Kerkplein was nog voor de foodbloggerstour voor mij al een fijn plek om terug te keren voor een kopje thee met een heerlijk gebakje of iets anders.

2. DOK Home of Cooking

Na Anne&Max liepen we richting De Passage, een bekend overdekt historische winkelstraat, waar DOK Home of Cooking gevestigd is.

Ik woon al een tijdje in Den Haag en ik wist niet eens van het bestaan van DOK af, laat staan dat het een kookwinkel is. En voor mij is het dan een verrassing om dit via een foodbloggerstour erachter te komen.

We werden door het DOK personeel verwelkomd met een glas prosecco en een citroengebakje. Arnold Muijser, de manager van DOK, vertelde ons meer over het DOK kookwinkel.

De naam DOK is ontstaan uit een samenwerkingsverband met Duikelman, Oldenhof en Kookpunt Rotterdam. Wekelijks verzorgt DOK een kookdemonstratie en/of een proeverij en bij een demonstratie houdt ook in een discount van de getoonde keukenapparatuur. Verder heeft het DOK kookwinkel een groot collectie aan kookgereedschappen en keukengerei.

Het is niet echt goedkoop maar je betaalt voor de beste kwaliteit en duurzaamheid. Vervolgens proostten we op DOK en genoten we van onze heerlijke citroengebakje. De foodbloggers gingen daarna op ontdekkingstocht door het winkel.

3. Het Indigo hotel

Vanaf Dok gingen we naar het nieuwe hotel Indigo dat schuin tegenover het Noordeinde paleis staat.

Het hotel waar voorheen De Nederlandsche Bank zich had gevestigd en waar de kluizen nog intact zijn en doorgevoerd zijn in het interieur van het hotel.

Ik was heel erg benieuwd hoe het er van binnen uit zag. We kregen een rondleiding door het hotel van de manager Shirley. Indigo is een luxueuze hotel met 63 kamers, vergaderruimtes en een all dining concept Brasserie Stock & Bonds.

In de kelder konden we de grote kluis bewonderen en bij Goldbar genoten we van onze hapje en drankje. Ik heb tot mijn verbazing en vreugde via foodbloggerstour ook een gratis overnachting bij het hotel Indigo gewonnen. Lees mijn ervaring bij het Indigo hotel >klik hier (click here)<.

4. Tapisco

De volgende stop was Tapisco. Het is gevestigd in een historische pand aan de Kneuterdijk waar voorheen 300 jaar lang de boekhandel De Vijf Vocalen heeft gezeten en daarna laatste jaartjes Mees Pierson bank.

De naam Tapisco is een combinatie van de twee woorden tapas en petiscos. Ofwel: kleine hapjes, vertaald naar het Spaans en het Portugees. Het restaurant heeft een Iberische keuken en serveert authentieke Spaanse en Portugese kleine gerechten met een moderne uitvoering. Daarnaast hebben ze ook cocktails en een ruim aanbod aan Portugese en Spaanse wijnen. In Tapisco komt er veel daglicht binnen door de drie giga grote ramen aan de voorzijde van het restaurant.

Het interieur heeft een moderne klassieke uitstraling. Er is een open kraakhelder witte keuken waar je de koks aan het werk kan zien. De vloer is betegeld met Portugese tegels. Daarnaast is er een grote boekenkast geplaatst ter ere van de vorige eigenaar, boekhandel De Vijf Vocalen.

Tapisco is het vierde restaurant van de sterrenchef Marcel van Kleijn (zijn andere 3 restaurants zijn De Oogst, De Calla’s en BiT Grill & Cafe). We kregen een soort schaaldierensoepje in een koffiekopje en een pinxtos gilda (een spiesje van ansjovis, olijf en peper), al was ik van de eerste niet helemaal weg van maar van de laatste smaakte naar meer. Ik kom nog een andere keer terug voor het eten.

5. Het chocolade atelier De Bonte Koe

Na Tapisco was de beurt aan De Bonte Koe. Ik ken het chocolade atelier De Bonte Koe al van Rotterdam en als chocolade verslaafde was ik erg verheugd dat de Bonte Koe zich ook heeft gevestigd in Den Haag.

In het begin toen we voor een winkel stonden, had ik niet door dat het De Bonte Koe is. Ik zag een hoofd van een koe en daarna toen we binnenstapten hangende hammen en toen besefte ik dat deze allemaal gemaakt waren van chocolade.

Doordat De Bonte Koe zich heeft gevestigd in voormalig ‘Vleeschhouwerij’ J.C. Kok hebben ze zich laten inspireren door het interieur op een slagerij te laten lijken en dat is hun goed gelukt.

Bij hun feestelijke opening hebben ze een artiest erbij gehaald om uit chocolade een koe verwijzend naar hun naam De Bonte Koe met een motorzaag te maken. En de chocolade hoofd van een koe kan je in hun etalage bewonderen.

De Bonte Koe is een chocolade paradijs en ik ga hier zeker vaker nog langskomen.

6. Betjeman & Barton

Genietend van mijn chocolade liep ik samen met de andere foodbloggers richting Betjeman and Barton .

Het blijkt een theewinkel te zijn en daar kan ik als thee liefhebber heel erg van in mijn nopjes zijn. Betjeman and Barton winkel aan de Denneweg werd geopend door theeliefhebber Marion van den Blik. Het winkel bestaat al sinds 1992 en was de allereerste exclusieve theewinkel van Nederland. In 2011 opende Marion van den Blik een tweede winkel aan de Aert van der Goesstraat.

In beide winkels kunnen de mensen uit meer dan 80 soorten thee kiezen maar ook theeservies, zoetwaren en meer items van exclusieve merken.

Tijdens de foodbloggerstour kregen we een mini thee workshop en mochten we ook thee proeven als kennismaking van de thee die zij in hun winkel verkopen.

Ik vond het heerlijk en je proeft de kwaliteit van de thee. Het is niet echt goedkoop maar je betaalt tenslotte ook voor de kwaliteit en hun exclusieve merk.

Ik heb een zakje groene thee genomen. Het wordt een van mijn adresjes waar ik mijn thee ga halen.

7. De Vegetarische Slager

Daarna was de beurt aan de De Vegetarische Slager. Ze noemen zichzelf de slager van de toekomst. Ik ken de Vegetarische Slager al van hun winkel in het centrum waar ze hun eigen vegetarische producten verkopen. Ze doen het heel goed want hun producten zijn in veel supermarkten te koop. Ik ben zelfs een liefhebber van hun producten en heb ook echt alles van hun produckten uitgeprobeerd.

Toen ze begin april 2018 hun nieuwe restaurant ” De Vleesch Lobby “ aan de Hooikade in Den Haag opende, was ik erg verheugd maar ik had ze nog niet bezocht. Dit gebeurde pas paar maanden later tijdens de foodbloggerstour Den Haag.

We gingen daar lunchen en kennismaken met hun nieuwste producten die nog niet in de schappen van de supermarkten lagen. Het was voor ons een primeur om de vegan rookworst en kipburger uit te proberen.

De Vegetarische Slager heeft een rookworst ontwikkeld waar je ook de typische knakgeluid bij een rookworst kon horen maar ook qua smaak van een rookworst kwam het aardig overeen.

Dit geldt ook voor de kipburger. Als er tegen mij gezegd zou worden dat het gewoon kipburger is dan zou ik het gelijk geloven. De kipburger en de rookworst waren na paar weken in de schappen van de supermarkten verkrijgbaar tegelijkertijd met andere vegan rookworsten van andere merken.

Op 19 december 2018 is de Vegetarische Slager overgenomen door Unilever. Oprichter Jaap Korteweg blijft wel betrokken bij de fabrikant van plantaardige voedingsmiddelen.

8.

Na onze lunch bij het restaurant de Vleesch lobby werden we opgehaald met een boot.

Dit was geregeld vanuit het restaurant Glaswerk op de Binckhorst waar onze laatste halte zou zijn. Er was zelfs drankjes en versnaperingen geregeld. We hebben genoten van onze boottocht naar het restaurant.

Het restaurant Glaswerk

Wat mij als eerste opvalt is het gebouw met de mooie graffiti van een glas wijn waar het restaurant en de wijnbar Glaswerk zich heeft gevestigd. Het personeel wachtte ons op.

Chef kok Bas vertelde iets over het hapje dat we mochten uitproberen. Het was heerlijk.

Na afloop kregen we een volle goodiebag van de deelnemende restaurants en winkels. Ik wil ze hiervoor bedanken en ook voor de gastvrijheid en het uitproberen van hun produkten. Daarnaast wil ik ook de organisatoren Anne Marie en Marjolein bedanken voor het organiseren van dit supergave foodbloggerstour Den Haag en dat ik aanwezig mocht zijn.

.

English version

Hotspot tips in The Hague

In September 2018 I was able to experience a food blogger tour in The Hague. This was organized by Anne-Marie Otter from http://www.myhappykitchen.nl and Marjolein Dop-Bakker from http://www.foodieshavearrived.com. During the food blogger tour, I met with other food bloggers and discovered 8 nice places in The Hague. Do you want to know more about this? Then read on.

1. Anne & Max at the Kerkplein

The start of the food blogger tour started at Anne & Max Kerkplein. I was warmly welcomed by the organizers, other food bloggers and by the Anne & Max franchise couple Marian and Bob Vuijk. The hostess and host told in brief about Anne & Max.

They have opened a branch on the Kerkplein a little more than a year ago when Anne & Max franchisees opened and they saw their dream come true. They chose the Anne & Max concept because it better suited their needs for what they want in a company. Anne & Max calls herself the living room in the city and from my own experience that feels that way too. The interior has been responded to in order to create a real living room feeling. The forms of The Hague artist Escher have been implemented as inspiration in their entire interior. It radiates warmth and familiarity and by making the living room feeling stronger they do so by giving extra service to their guests. Think of wifi, friendliness and helpfulness from the staff and their wide range of home-made and organic products. In addition, they have a mail box with the intention that the guests at the expense of Anne & Max may send a postcard to family and friends. The mail box promotion is not yet activated but this depends on Anne & Max head office when it will be activated. Should this continue, it is a special and beautiful idea since the building in which it is located had previously been a post office.

In order to introduce the food bloggers to their wide range of home-made and organic products, they have compiled a number of tastings with their own selections of bruschetta’s soup, quiches, sweets and more. These were served on tables. In addition, we were also allowed to make a choice from the drinks menu. I chose ginger sereh soda, a delicious refreshing drink. After that we taste the delicious looking snacks and my favorite is that of the salmon sandwich. Anne & Max at the Kerkplein was already a nice place for the food blogger tour to return for a cup of tea with a delicious pastry or something else.

2. DOK Home of Cooking

After Anne & Max we walked towards De Passage, a well-known covered historic shopping street, where DOK Home of Cooking is located. I have been living in The Hague for a while and I did not even know about the existence of DOK, let alone that it is a cooking store. And for me it is a surprise to find out about this via a food blogger tour. We were welcomed by the DOK staff with a glass of prosecco and a lemon pie. Arnold Muijser, the manager of DOK, told us more about the DOK cooking shop. The name DOK originated from a partnership with Duikelman, Oldenhof and Kookpunt Rotterdam. Every week, DOK organizes a cooking demonstration and / or a tasting, and a demonstration also includes a discount of the kitchen equipment shown. Furthermore, the DOK cooking shop has a large collection of cooking tools and kitchen utensils. It is not really cheap but you pay for the best quality and durability. Then we feasted on DOK and enjoyed our delicious lemon pie. The food bloggers then went on a discovery tour through the store.

3. The Indigo hotel

From Dok we went to the new hotel Indigo, which is diagonally opposite the Noordeinde palace. The hotel where De Nederlandsche Bank used to be located and where the vaults are still intact and implemented in the interior of the hotel. I was very curious how it looked from the inside. We were given a tour of the hotel by the manager Shirley. Indigo is a luxurious hotel with 63 rooms, meeting rooms and an all-dining concept Brasserie Stock & Bonds. In the basement we could admire the large safe and at Goldbar we enjoyed our snack and drink. To my surprise and joy I also won a free night at the hotel Indigo via foodbloggerstour. Read my experience at the Indigo hotel> click here <.

4. Tapisco

The next stop was Tapisco. It is housed in a historic building on the Kneuterdijk where the bookstore De Vijf Vocalen (The Five Vocals) used to be located for 300 years and then the last years Mees Pierson bank. The name Tapisco is a combination of the two words tapas and petiscos. Either: small snacks, translated into Spanish and Portuguese. The restaurant has Iberian cuisine and serves authentic Spanish and Portuguese small dishes with a modern design. In addition, they also have cocktails and a wide range of Portuguese and Spanish wines. In Tapisco there is a lot of daylight through the three huge windows at the front of the restaurant. The interior has a modern classic look. There is an open, crisp white kitchen where you can see the chefs at work. The floor is tiled with Portuguese tiles. In addition, a large bookcase was placed in honor of the previous owner, bookstore De Vijf Vocalen. Tapisco is the fourth restaurant of the star chef Marcel van Kleijn (his other 3 restaurants are De Oogst, De Calla’s and BiT Grill & Cafe). We got a kind of crustacean soup in a coffee cup and a pinxtos gilda (a skewer of anchovies, olives and peppers), although I did not quite like the first one, but the latter tasted like more. I’ll come back for dinner another time.

5. The chocolate workshop De Bonte Koe

After Tapisco we walked to De Bonte Koe . I already know the chocolate studio De Bonte Koe from Rotterdam and as a chocolate addict I was very pleased that the Bonte Koe also settled in The Hague. In the beginning when we were standing in front of a store, I did not realize that it is De Bonte Koe. I saw a head of a cow and then when we stepped hanging hams and then I realized that they were all made of chocolate. Because De Bonte Koe has established himself in the former ‘Vleeschhouwerij’ J.C. They were inspired by the interior by making the interior look like a butcher’s shop and they succeeded well. At their festive opening they have brought in an artist to make a cow from chocolate, referring to their name De Bonte Koe with a chainsaw. And the chocolate head of a cow can be admired in their shop window. De Bonte Koe is a chocolate paradise and I will definitely visit here more often.

6. Betjeman & Barton

Enjoying my chocolate, I walked with the other food bloggers towards Betjeman and Barton. It turns out to be a tea shop and I, as a tea lover, can really enjoy it. Betjeman and Barton store on the Denneweg was opened by tea lover Marion van den Blik. The store has been around since 1992 and was the very first exclusive tea shop in the Netherlands. In 2011, Marion van den Blik opened a second store on the Aert van der Goesstraat. In both stores people can choose from more than 80 types of tea, as well as tea service, confectionery and more items from exclusive brands. During the food blogger tour we got a mini tea workshop and we were also allowed to taste tea as an introduction to the tea they sell in their store. I loved it and you taste the quality of the tea. It is not really cheap but you also pay for the quality and their exclusive brand. I have taken a bag of green tea. It will be one of my addresses where I will pick up my tea.

7. De Vleesch Lobby van de Vegetarische Slager (The Vegetarian Butcher)

Then we went to the restaurant “De Vleesch Lobby” van de Vegetarische Slager (the Vegetarian Butcher). They call themselves the butcher of the future. I already know De Vegetarische Slager (Vegetarian Butcher) from their store in the center where they sell their own vegetarian products. They do very well because their products are for sale in many supermarkets. I am even a fan of their products and have really tried everything from their products. When she opened their new restaurant ” De Vleesch Lobby ““at the Hooikade in The Hague in early April 2018, I was very pleased but I had not visited them yet. This happened only a few months later during the food blogger tour The Hague. We went there to have lunch and get acquainted with their latest products that were not yet on the shelves of the supermarkets. It was a first for us to try the vegan smoked sausage and chicken burger. The Vegetarian Butcher developed a smoked sausage where you could also hear the typical crackle sound of a smoked sausage, but also the taste of a smoked sausage was quite similar. This also applies to the chicken burger. If it were said to me that it is just chicken burger then I would believe it right away. The chicken burger and the smoked sausage were available on the supermarket shelves after several weeks at the same time as other vegan smoked sausages from other brands. On 19 December 2018 de Vegetarische Slager (the Vegetarian Butcher) was taken over by Unilever. Founder Jaap Korteweg remains involved with the manufacturer of plant foods.

8. The restaurant Glaswerk

After our lunch at the restaurant de Vleesch lobby we were picked up with a boat. This was arranged from the restaurant Glaswerk on the Binckhorst where our last stop would be. There were even drinks and refreshments arranged. We enjoyed our boat trip to the restaurant.

The restaurant Glaswerk

What strikes me first is the building with the beautiful graffiti of a glass of wine where the restaurant and the wine bar Glaswerk has established itself. The staff waited for us. Chef Bas told something about the snack that we were allowed to try. It was delicious.

Afterwards we received a full goodie bag from the participating restaurants and shops. I want to thank them for this and also for the hospitality and trying out their products. In addition, I would also like to thank the organizers Anne Marie and Marjolein for organizing this wonderful food blogger tour in The Hague and for being present.

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: